شرکت مارلیک

واردات کالا

ترخیص کالا

فهرست مطالب

واردات یکی از مهمترین حوزه‌های تجارت بین المللی است که بخش مهمی از بازار و تولید را در بر می‌گیرد؛ در این مقاله به بررسی مراحل واردات کالا، شرایط و هزینه‌های واردات و… می‌پردازیم.

واردات کالا

واردات کالا به چه معناست؟

واردات (Import) کالا، یکی از مهمترین فعالیت‌های اقتصادی هر کشور است و به طور کلی به کالاهایی که در کشور یا کشورهایی تولید و از راه تجاری به یک کشور دیگر وارد می‌شود، واردات گفته می‌شود. معمولاً چون تهیهٔ پاره‌ای کالا برای برخی کشورها امکان‌پذیر نبوده یا از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی‌باشد، لذا آنان با استفاده از کالاهای وارداتی نیازمندی‌های خود را تأمین می‌کنند.

شرایط واردات کالا:

شرکت های واردکننده باید تسلط کافی و لازم را به قوانین و مقررات کشور داشته باشند. تمامی قوانین و مقررات طبق نیازهای افراد جامعه نوشته می‌شود بنابراین نیاز بروزرسانی دارد؛ از این رو باید اطلاعات کافی را کسب کنید. شرکت ها و افراد واردکننده باید به بسیاری از امور مانند تجارت، بانکداری، حمل و نقل بین المللی، ترخیص کالا و… آشنایی کامل داشته باشند. برای شروع، تولید کننده یا شرکت واردکننده نیاز را در بازار پیدا می‌کند، سپس اندازه بازار و سهم رقبا از بازار و همچنین میزان تقاضا و مصرف مشتریان را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهد و در آخر شرکت واردکننده یا تولیدی تصمیم می‌گیرد که کالا از کدام کشور وارد شود.

قوانین واردات کالا:

موارد ذیل قوانین مهم در حوزه واردات و صادرات کالا می‌باشد که هر شرکت یا فرد واردکننده باید اطلاعات کافی را در این زمینه داشته باشد.

  • قانون مقررات صادرات و واردات: قانون مقررات صادرات و واردات کالا یکی از اصلی‌ترین قوانین واردات کالا است که در سال 1372 توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است. مطالعه این قانون برای تمام فعالان حوزه تجارت الزامی بوده که شامل 24 ماده مختلف است و و به خط قرمزهای بخش های تجاری می‌پردازد.
  • آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات: این آیین‌نامه ( قانون مقررات صادرات واردات) در راستای قانون فوق و در سال 1373 توسط هیئت وزیران به تصویب رسیده است. آیین‌نامه مذکور در 46 ماده تنظیم شده است که در رابطه با نکات اجرایی مختلفی در خصوص مراحل واردات کالا یا صادرات آن می باشد.
  • قانون و آیین‌نامه امور گمرکی: این قانون در سال 1390 توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و حاوی اطلاعاتی در خصوص ترخیص کالا و فرایندهای گمرکی می باشد.
  • کتاب مقررات صادرات و واردت: این کتاب دارای نکات بسیار زیادی در خصوص واردات و صادرات کالاهای مختلف و تعرفه‌ها می باشد. نکته قابل توجه این است که این کتاب هر سال بروزرسانی شده و توسط سازمان توسعه تجارت منتشر می‌شود.
  • بخشنامه‌های اجرایی: مطالعه ‌ی بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های اجرایی جزء مهم‌ترین قوانین واردات کالا به شمار می روند و شما را با جزئی‌ترین و به روزترین مقررات واردات آشنا می‌کند. برای اطلاع از این بخشنامه ‌ها لازم است که به طور روزانه اطلاعات مربوط به تجارت و واردات کالاهای مختلف را بررسی کنید.

مراحل واردات کالا:

1. اخذ کارت بازرگانی:

دریافت کارت بازرگانی اولین مرحله واردات کالا است که در دو نوع حقیقی و حقوقی تقسیم بندی شده است که انواع مختلفی از جمله کارت تجاری، موردی، صنعتی، خدماتی و … دارد. تاجران تازه کار باید برای داشتن آن باید به سازمان های مربوطه مراجعه نموده و نسبت به اخذ و دریافت کارت بازرگانی خود اقدام نمایند تا بتوانند کارهای گمرکی خود را انجام دهند. صدور کارت بازرگانی از طریق وزارت صمت و اتاق بازرگانی صورت می گیرد.

2. انتخاب حوزه فعالیت:

بعد از اخذ کارت بازرگانی باید زمینه و حوزه فعالیت در واردات کالا مشخص شود که زمینه و حوزه فعالیت می تواند به چند صورت انتخاب شود. برخی تمایل دارند فقط با یک کشور فعالیت داشته باشند و اما برخی ممکن است با دیگر کشورهای مختلف فعالیت کنند و کالاهای مختلفی را به کشور خود وارد نمایند.

3. آشنایی با قوانین و مقررات روز:

یک وارد کننده باید آشنایی با قوانین و مقررات و بخشنامه ها را در حوزه فعالیت خود داشته باشد؛ برای مثال، ممکن است واردات یک کالای ممنوع شود یا تعرفه واردات یک کالا تغییر کند و یا حتی تجارت با یک کشور خاص محدود شود و واردکننده باید از همه‌ی قوانین روز واردات اطلاع کافی داشته باشد. 

4. انتخاب کشور و کالای وارداتی:

در این مرحله باید با مشتریان مختلف از کشورهای متفاوت وارد مذاکره شد تا بتوانید با قوانین تجاری آن کشور نیز آشنا شوید. همچنین علاوه بر قیمت و کیفیت نیاز به بررسی مشخصات فنی کالا، مشخص نمودن تعداد کالا و نوع آن می باشد.

5. درخواست ارسال پیش فاکتور یا پروفرما:

در این مرحله در خصوص خرید کالا باید از فروشنده در خواست ارسال پیش فاکتور شود زیرا یکی از فرایندهای مهم مراحل واردات کالا محسوب می شود. پیش فاکتور باید دارای اطلاعات دقیق و کامل باشد زیرا جهت ثبت سفارش از آن استفاده می شود و حاوی مشخصاتی، اعم از قیمت، کرایه، وزن و تعداد، نوع ارز معامله کالا، کشور مبدا و مقصد، اطلاعات خریدار و فروشنده می‌باشد.

6. ثبت سفارش:

در مرحله آخر، افراد باید به سایت موردنظر (سامانه جامع تجارت) مراجعه کنند و بعد از ارائه درخواست خود در خصوص کالاهای مورد نظر برای ثبت آن اقدام کنند. ثبت سفارش یکی از مهم‌ترین مراحل واردات کالا محسوب می شود زیرا برخی از کالاها ممکن است دارای ممنوعیت وارداتی باشند و لذا لازم است که پیش از خرید کالا و انجام سایر مراحل واردات درخواست واردات کالا توسط کارشناسان وزارت صمت بررسی شود تا هیچ نوع کالایی خارج از قوانین و مقررات داخلی کشور خریداری نشوند.

7. تخصیص ارز و پرداخت بین المللی:

در این مرحله واردکننده کالا باید اقدام به تهیه ارز نماید که تهیه ارز به چندین روش انجام می شود.

  1. ارز ترجیحی یا دولتی: دولت برای واردات برخی کالاها ارز دولتی اختصاص می دهد مانند مواد غذایی و دارو
  2. ارز نیمایی: بدلیل بحران ارزی، دولت سامانه نیما را برای تخصیص ارز طراحی کرد که باید وارد کنندگان برای کالاهای غیر اساسی از آنجا ارز تهیه نمایند.
  3. صرافی
  4. بانک
  5. برات
  6. اعتبار اسنادی

8. حمل و نقل و بیمه کالا:

در این مرحله خریدار و فروشنده انتخاب روش حمل و نقل کالا را با استفاده از قواعد بین المللی اینکوترمز انجام می دهند که دارای حالت های مختلفی است. معمولا با یک شرکت بیمه در خصوص بیمه نمودن کالای مورد نظر توافقات لازم انجام می شود و باید هزینه بیمه پرداخت شود. 

9. ترخیص کالا از گمرک:

پس از انجام مراحل، کالای خریداری شده وارد گمرک می شود و لازم است که شخص با آگاهی از قوانین و مقررات ترخیص کالا به گمرک مراجعه کرده و با ارائه اسناد و مدارک مورد نیاز اقدام به ترخیص کالا از گمرک نماید.

اینکوترمز:

در فرآیند واردات، هزینه‌های متعددی پیش روی خریدار و فروشنده است که باید در مورد آنها توافق کنند. کلمه‌ی Incoterms  خلاصه‌ی عبارت سه کلمه ای International Commercial Terms است که توسط اتاق بازرگانی بین المللی تدوین شده است و مشخص می‌کند که پیگیری و هزینه‌های مواردی مثل حمل و نقل، ترخیص و بیمه با کدامیک از طرفین باشد.

هزینه واردات کالا:

  1. هزینه محصول
  2. بازرسی کیفی
  3. خدمات حمل ونقل
  4. بیمه باربری
  5. هزینه انبارداری

روش های حمل و نقل:

در این مرحله شما به یک شرکت حمل و نقل بین‌المللی نیاز دارید که با توجه به تعهدات بین خریدار و فروشنده در اینکوترمز و پروفرما، هزینه و روش حمل و نقل، متغیر می‌باشد.

روش های حمل و نقل بین المللی به شرح زیر است:

  1. حمل هوایی تحویل کالا به وسیله شرکت های حمل و نقل هوایی
  2. حمل دریایی تحویل کالا به وسیله شرکت های حمل و نقل دریایی
  3. حمل زمینی تحویل کالا به وسیله شرکت های حمل و نقل زمینی
واردات کالا

همان‌طور که گفتیم واردات کالا هم فرصت‌ بسیار خوبی برای کسب سود به همراه دارد و هم باتوجه‌ به مراحل واردات کالا و مشکلات، پیچ و خم‌های مختص به خود را دارد. در واقع اگر راه حل های واردات کالا را بلد نباشید نه تنها کسب سود شما به خطر می افتد بلکه ممکن است در این مسیر دچار ضرر شوید. بهتر است با کمک گرفتن از یک تیم متخصص علاوه بر شناسایی مشکلات واردات کالا، آشنایی با قوانین گمرک و تغییرات لحظه‌ای آن از یک سری مشکلات بکاهید. 

سوالات متداول

  1. واردات کالا بدون کارت بازرگانی امکان پذیر است؟ خیر. واردات کالا بدون کارت بازرگانی امکان پذیر نیست.
  2. برای ثبت کالا باید چه بانکی را معرفی کرد؟ فرقی نمی‌کند برای ثبت کالا چه بانکی را معرفی کنید زیرا تمامی بانک‌های کشور یکسان هستند.
  3. واردات کالا چقدر طول می‌کشد؟ واردات کالا بستگی به نوع حمل و نقل دارد؛ برای مثال حمل هوایی بین 1 هفته تا 10 روز کاری و حمل دریایی بیش از 1 ماه طول می‌کشد
مارلیک

نظرات بسته شده است.