ترخیص کالا
- مارلیک
- دستهبندی نشده
خانه » ترخیص کالا
ترخیص کالا از گمرک چیست؟
ترخیص کالا برای واردکنندگان و صادرکنندگان یکی از مراحل مهم در تجارت میباشد.
ترخیص کالا یک فرایند در گمرکها است که توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی صاحب کالا نزد گمرک جهت صادرات یا واردات کالا صورت میگیرد و در طی آن کالا با انجام تشریفات گمرکی مربوط از اماکن گمرکی خارج میگردد.به طور کلی ترخیص کالا برای آزاد سازی کالا از گمرک مورد استفاده قرار میگیرد؛ ترخیص کالا قوانین زیادی دارد که توسط گمرک تعیین میشود و ترخیص کالا باید در چارچوب این قوانین صورت گیرد؛ همچنین این اقدامات توسط صاحبان کالا و یا نمایندگان قانونی انجام میشود.
فرایند ترخیص کالا شامل تهیه آمادهسازی و ثبت اسناد و مدارک به صورت فیزیکی یا الکترونیکی و محاسبه هزینهها شامل مالیات، سود بازرگانی و حقوق گمرکی و دیگر تسهیلات ارائه شده به واردکنندگان و صادرکنندگان میباشد . تمامی این مراحل باید توسط یک کارگزار با تجربه و معتمد انجام شود و در غیر این صورت می تواند سرمایه شما را در معرض خطر غیر قابل جبران قرار دهد.
مراحل ترخیص کالا از گمرک:
- رسیدن کالا به گمرک و دریافت قبض انبار گمرکی
- تهیه و تکمیل اسناد
- ثبت اظهار نامه در سامانه EPL
- بررسی و کنترل کالا
- اخذ مجوزهای لازم
- بررسی تعرفهها و ارزش اظهارنامه
- صندوق و پرداخت عوارض گمرکی
- بارگیری و تحویل کالا
- خروج کالا از گمرک
رسیدن کالا به گمرک و دریافت قبض انبار گمرکی:
در اولین مرحله از ترخیص کالا میبایست کالا به گمرک و تحت نظارت گمرک وارد شود و قبض انبار گمرکی دریافت گردد.
تهیه و تکمیل اسناد:
اسناد و مدارکی که برای یک اظهار گمرکی ضروریست باید تهیه شود زیرا اسناد باید بررسی و تائید شود.
مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا:
- بارنامه
- ترخیصیه
- مجوز ثبت سفارش
- پیش فاکتور یا پروفورما
- فاکتور یا سیاهه خرید
- لیست عدلبندی
- بیمه نامه
- گواهی مبدأ
- پروانه بهرهبرداری
- گواهی بازرسی
- علامیه تأمین ارز یا نامه برات
- مجوزهای قانونی موردنیاز
- پروانه صادراتی
- تصویر کارت بازرگانی معتبر
- وکالتنامه رسمی، کارت حق العملکاری
- کاتالوگ یا بروشور در صورت نیاز
ثبت اظهار در سامانه EPL:
در این مرحله مشخصات کالا توسط صاحب کالا بصورت الکترونیکی در سامانه EPL ثبت میشود. لازم به ذکر است که ثبت در سامانه بصورت آنلاین است و نیازی به مراجعه حضوری نیست. اگر بخواهیم توضیح دقیقتری درمورد این سامانه بدهیم EPL یک سامانه برای ترخیص بار است و همچنین به معنی پنجره واحد تجاری فرامرزی است که این سامانه راه ارتباطی بین ارباب و رجوع گمرک میباشد. تکمیل اظهارنامه از اهمیت و دقت زیادی برخوردار است زیرا اگر در تکمیل اظهارنامه اشتباهی رخ دهد باعث آسیبهای مالی و غیرمالی سنگینی خواهد شد؛ که البته درصورت بروز هرگونه خطا میتوانید با پشتیبانی این سامانه تماس بگیرید.
بررسی و کنترل کالا:
در ادامه فرایند ترخیص کالا شما با توجه به مسیری که تعیین میشود اقدام میکنید. کالا برای ترخیص در سه مسیر قرار می گیرند.در ابتدا محموله ثبت شده، شماره کورتاژ دریافت شده و بعد اظهارنامه مورد تحلیل قرار میگیرد تا مسیر خروجی کالا مشخص شود.
مسیرهای ترخیص کالا از گمرک به شرح زیر است:
مسیر سبز:
این مسیر برای کالاهایی است که نیازی به مجوز ندارند و صاحب کالا مستقیما هزینه را پرداخت میکند و نیازی به ارزیابی کالا و بررسی اسناد توسط کارشناس نیست و کالا به سرعت ترخیص میشود.
مسیر زرد:
ممکن است در این مسیر باتوجه به تشخیص کارشناس کالا نیاز به بررسی داشته باشد؛ در این صورت بسته در حضور کارشناس باز میشود و مشخصات کالا باتوجه با اسناد بررسی و بعد از تائید اظهارنامه، کالا به مرحلهی صندوق ارسال میشود.
مسیر قرمز:
این مسیر از دو مسیر سبز و قرمز دشوارتر است. در این مرحله کالا به صورت فیزیکی کنترل و ارزیابی میشود. در مسیر قرمز مواردی مانند تعداد کالا، صحت مشخصات کالا بررسی میشود و بعد از آن، ارزیاب کالا را به یک کارشناس دیگر گزارش میکند و کارشناس مجوزهای لازم را برای ترخیص کالا مشخص میکند.
اخذ مجوزهای لازم:
یکی دیگر از مراحل ترخیص کالا از گمرک دریافت مجوزهای لازم است که بر اساس تعرفه اظهاری بصورت سیستمی و براساس نظر کارشناس مربوطه تعیین میشود؛ که منظور مجوزهایی نظیر: بهداشت، مخابرات، استاندارد، مالیات و… میباشد.
بررسی تعرفهها و ارزش اظهارنامه:
در این مرحله تعرفه گمرکی کالا توسط کارشناسان و مطابق با قوانین و مقررات بررسی میشوند و با اسناد مطابقت داده میشوند؛ درصورت بروز اختلاف، اظهارنامه را به رئیس ارزیابی ارجاع میدهند تا مورد بررسی قرار بگیرد و نظر نهایی صورت پذیرد. درصورتیکه اظهارنامه مورد پذیرش قرار گیرد به مرحله بعد ارسال میشود.
صندوق و پرداخت عوارض گمرکی:
در مراحل ترخیص کالا پس از اینکه اظهارنامه مورد بررسی قرار گرفت و مبلغ پرداختی بابت حقوق و عوارض از سمت گمرک مشخص گردید، صاحب کالا مبلغ را از طریق درگاه پرداختی و به صورت آنلاین یا بصورت فیش نقدی پرداخت میکند و بعد از دریافت فیش پروانه سبز، بار مربوطه صادر میشود و صاحب کالا میتواند کالا را از گمرک خارج کند.
بارگیری و تحویل کالا:
پس از مرحلهی صندوق و در صورت تائید همهی مجوزهای فعال در سامانه، اظهارنامه در وضعیت صدور مجوز بارگیری قرار میگیرد و بعد از اینکه مجوز ترخیص کالا صادر گردید، هزینه مربوطه برای حمل و نقل و هزینه های انبارداری از قبیل هزینه تخلیه و بارگیری، بیمه کالا و… باید تسویه شود؛ و کالا از انبار گمرک بارگیری و به درب خروج گمرک ارسال میشود.
خروج کالا از گمرک:
پس از اتمام تمامی مراحل ترخیص کالا، صاحب کالا با ارائه رسید پروانه به درب خروج مراجعه میکند و سپس کالا در درب خروج مجددا مورد بررسی و کنترل نهایی قرار میگیرد و با اخذ پروانه خروج کالا از گمرک صاحب کالا میتواند کالای مورد نظر را بارگیری و از گمرک خارج کند.
مدارك مورد نياز جهت ثبت سفارش كالا:
- کارت بازرگانی
- پروفرما(فاکتور خرید کالا) حاوی اطلاعات ذیل:
- نام و آدرس کامل خریدار کالا (شماره تلفن/ آدرس/ ایمیل)
- نام و آدرس کامل فروشنده کالا (شماره تلفن/ آدرس/ ایمیل)
- مشخصات کامل کالای مورد نظر
- وزن خالص و ناخالص، تعداد و نوع بسته بندی کالا
- نام کشور ذینفع (فروشنده) و نام کشور تولیدکننده
- نام کشور مبدأ حمل، محل بارگیری و وسیله حمل
- نام ارز مورد معامله و همچنین نحوه پرداخت وجه کالا
- نام مرز ورودی و گمرک مقصد
- امضاء و مهر فروشنده کالا و شماره و تاریخ صدور پروفرما
هزینه ترخیص کالا از گمرک:
هزینه ترخیص کالا از گمرک مبالغی است که شما در مدت زمان ترخیص کالا در مراحل مختلف باید پرداخت کنید
مهمترین عوامل موثر بر هزینه ترخیص از گمرک عبارتند از:
- نوع کالا
- ارزش کالا
- حجم کالا
- روش حمل
- زمان ترخیص
مدت زمان توقف کالا در گمرک:
مدت زمان مجاز نگهداری کالا در گمرک از تاریخ تحویل کالا به مدت 3 ماه می باشد.
این تاریخ درصورت ارائه درخواست کتبی صاحب کالا و در صورت وجود علت موجه به تشخیص کارشناس گمرک به مدت 2 ماه دیگر نیز قابل تمدید می باشد؛ واگر در این مدت برای انجام ترخیص کالا از گمرک اقدامی نشود، کالا مشمول مقررات متروکه میشود.
رویههای گمرکی ترخیص کالا:
با توجه به نوع هدف از واردات و صادرات هر کالایی رویههای متعدد گمرکی در جهت تسهیل امور و ترخیص کالا توسط هیئت وزیران تدوین شده و به وزارت امور اقتصاد و دارایی کشور و به طبع آن گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ گردیدهاست .
- ورود قطعی: واردات کالایی که به صورت دائمی و به قصد مصرف وارد کشور شود.
- ورود موقت: برای کالاهای نمایشگاهی یا کالاهای پروژهای که به مبدأ بازگردانده میشوند از این کنوانسیون استفاده میگردد. کنوانسیون آ ت آ برای ورود موقت نمایشگاهی در ایران نیز به تصویب مجلس رسیدهاست. ورود موقت رویه گمرکی است که براساس آن کالاهای معینی میتواند تحت شرایطی بهطور موقت به قلمرو گمرکی وارد شود. این کالاها باید ظرف مهلت معینی که گمرک ایران تعیین مینماید بدون اینکه تغییری در آن ایجاد شود، خارج گردد؛ البته تغییرات ناشی از استهلاک، از این حکم مستثنی است.
- کالای مرجوعی: کالایی که پس از ورود به گمرک نتوانسته ترخیص شود بنابراین مرجوع میشود.
- ترانزیت خارجی: کالایی که از مبدأیی در خارج از کشور به مقصدی در خارج از کشور میرود و صرفاً از خاک کشور ثالث عبور میکند.
- ترانزیت داخلی: کالا از گمرکی به گمرک دیگر در داخل کشور به قصد انجام تشریفات ورود قطعی ترخیص غیر قطعی میشود.
- صدور قطعی: صادرات کشور به منظور مصرف در مقصد
- صدور موقت: صادرات موقت و برگشت کالا پس از دورهای
- استرداد حقوق ورودی: استرداد ماخذ زمان ورود کالا در خصوص کالای وارداتی که باید صادر شود.
اهمیت ترخیص کالا از گمرک:
ترخیص کالا از گمرک اهمیت بسزایی دارد که این فرایند به قوانین و مقررات کشورها بستگی دارد. برای انجام اینکار باید مراحل ترخیص کالا از گمرک را به خوبی بشناسید و به قوانین و مقررات آشنا باشید زیرا هرگونه خطا در ترخیص کالا ممکن است کالای شما قاچاق شمرده شود و مشکلاتی را برایتان بوجود بیاورد. برای انجام ترخیص کالا از گمرک بهتر است تمامی مراحل را به شرکتهای فعال در این زمینه بسپارید تا کمتر دچار خطا شوید؛ زیرا این شرکتها به تمامی قوانین آشنا هستند و تجربههای زیادی در این زمینه دارند و نه تنها در وقت خود صرفهجویی میکنید بلکه از پرداخت هزینههای اضافی و بیهوده جلوگیری میشود.
سازمان گمرک هر روز بیشتر مورد توجه سازمان ها و موسسات بین المللی قرار میگیرد. مانند:
- سازمان تجارت جهانی
- اتحادیه اروپا
- اتاق بازرگانی بین المللی
- اتحادیه بین الملل حمل و نقل جادهای و…
- اکو و…
ترخیص کار کیست؟
ترخیص کار یا کارگزار گمرکی به کسی گفته میشود که صاحب کالا برای ترخیص کالا از گمرک از او کمک میگیرد و وکیل به حساب میآید؛ بنابراین ترخیص کار یک شخص حقیقی یا حقوقی است که کالا را از گمرک خارج میکند و به تمامی قوانین و مقررات ترخیص کار از گمرک آشنا است و صاحب کالا از تجربیات و دانش آن فرد استفاده میکند تا مراحل ترخیص کالا به مطلوب ترین شکل ممکن پیش برود.
ترخیص کار باید دارای کارت حق العمل کاری باشد و مورد تائید و قابل اعتماد باشد. ترخیص کار به مدت پنج سال میتواند فعالیت کند و بعد از طی این دوره باید برای اخد مجدد پروانه حق العمل اقدام کند. همچنین ترخیص کار باید فاقد سوء پیشینه و دارای سن قانونی باشد تا صاحب کالا با اطمینان کامل اجناس خود را در اختیار ترخیص کار قرار دهد.
سوالات متداول
مدت زمان ترخیص کالا از گمرک چقدر است؟ مدت زمان ترخیص کالا به مواردی مانند مجوزهای مربوطه و ارائه اسناد و باتوجه به قوانین و شرایط دو کشور بستگی دارد که تقریبا بین 7 الی 15 روز طول میکشد
هزینه ترخیص کالا چقدر است؟ ترخیص کالا شامل هزینههایی مثل انبارداری، باربری، تخلیه، تعرفه آزمایشگاه، کارشناسی کالا و… هستند که از صاحب کالا دریافت میشود.
اسناد و مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا چیست؟ اسناد و مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا از گمرک شامل مواردی مانند: اظهارنامه واردات، قبض انبار، کارت بازرگانی، بارنامه، ترخیصه، فاکتور و… است.